ni projek mega yang
pernah aku buat selama aku hidup 19 tahun 11 bulan ni. ecehh pirah. acah projek
1.4 juta je. haha. plan punya lamaa. motif sbb nk menyambut mama and nenek
balik dr cuti kat London. so search tenet cari chocolate muffin. and tetiba
rasa nk buat strawberry jugak. pastu mcm nk buat filling kat tgh muffin. then
nak topping dgn choc. and aising tulis2 huruf atas cupcakes. so kira ada 4
jenis benda aku nak buat. a day before diorang blek on 1 jan.
so I’ve start pukul
11.30, kena masukkan baju dlm mesin basuh dulu sbb kakcik meroyan mengungkit
asyik dia yg basuh baju selama ni. tak tahu apa benda merasuk dia sampai aku yg
kena basuh pulak masa tu. so aku start dgn kupas2 kulit 2 biji epal and igt nak
masukkan buah jambu tp tgk ada pulak pear so guna pear lah. cara nak buat jem
ni mula2 potong buah tu jadi kiub kecik2. then masuk dlm periuk letak air
separa tenggelam and taruk gula ikut suka hati nk manis mana. masuk bunga
cengkih sebijik. pastu rebus dlm api yg slow. bila buah tu dh nk hancur, aku
pegi hancur kan lg guna alat yg kita pakai utk masak burger tu. yg lubang2 utk
tekan burger tu. so bila dh hancur, air dh nak kering, letak butter utk
caramelize jem tu. and kalau dh siap boleh tutup api. settle one part.
next buat muffin.
ambil 4 mangkuk. 2 utk perisa choc, 2 utk perisa strawberry. bahan dia semua
sama kecuali beberapa je. mula2 ayak tepung dgn soda dgn baking powder yada
yada barang asas en. dekat satu mangkuk letak coco powder jugak. so ambik 2
mangkuk lain letak gula, susu, telur, minyak masak. yg perisa choc boleh letak
esen vanilla. yg perisa strawberry letak pewarna pink and perisa strawberry
*itew takde buah strawberry* so masuk lah tepung masing ked lm acuan masing.
masa nak letak dlm
cupcake tu terasa nak campur dua2 perisa. so letak perisa choc dulu. pastu
masukkan jem kt dalam tu. baru top kan dgn strawberry. masalahnya aku terletak
penuh satu cup sbb acuan banyak tp cup tak cukup. So bila letak dlm oven dia
melimpah ruah. Failed habis.pastu aku meroyan pulak pkey acane nk buat ni.
kembang pun tak cantik cupcakes tu. so last2 aku pegi potng atas tu ratakan sbb
nak sapu topping choc nanti kan. hihihihi. sembunyi kehodohan dlm topping.
jahanam oven mama aku buat |
nak buat topping
sangat simple sampai buat tutup hidung mata pun boleh. masuk butter,
susu pekat and serbuk koko. siap tp aku nak cairkan sikit so aku letak susu
fresh milk dutch lady sikit. so siaplah dan sapu cantik2 atas cupcakes tu
*bajet cantik*
lastly buat aising.
festime buat ni. rupanya senang je. pukul butter pada kelajuan maksimum sampai
jd warna putih. masukkan gula aising diayak tp aku pegi masuk gula kastor malas
nk ayak janji keturunan gula. pastu kacau je sambil masuk esen vanilla and
pewarna pink. and bila aku rasa benda tu mmg berjaya sbb aku rasa aising mcm
atas kek tu dan aku tak suka sbb aku mmg tak suka aising. hehe. cuma slack dia
gula tak hancur je. tulah org suruh pakai gula aising degil. so siap finally
within 5 hours JE. AJE okayyyyy. hiks.
so nil ah hasilnya.
nampak tak tulisan tu? WELCOME BACK. poyo en? hihihi. aku memang poyo. and mama
kata sedap boleh jual. takat nak buat muffin bape keeping tu sampai 5 jam
lingkup lah bisnes muffin aku ni.
gambar welcome back hilang. tengok w cukup lah |
k gambar hiasan. jari tengah dgn jari manis melecur sbb oven yg panas. aku 10 kali baking pakai oven, 10 kali lah melecur
gara2 tak pernah igt yg oven tu panas.
gambar hiasan kedua
barang2 mama, nenek, ngah lia beli utk haku. suka suka suka. lagi2 ngah lia
bagi kamera dia. tak jadi kumpul duit beli kamera. hiks.
salam sayang,
0 Criticism:
Post a Comment
Tak puas hati? Nak lepas geram? Ledidgo here~