"Dan kehidupan dunia ini hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya, sekiranya mereka mengetahui." [29:64]

17 October 2012

apa yang Allah lihat?


sorry curik masa wahai phy chapter circular and gravitation! haha. (I’m prefer to use aku boleh?*rasamatang*) kan aku dh cakap minggu nie study week which mean aku tengah final lah nie :|

nmpak tk tga cuak nie?? aku bru habiskan 2 chapter phy and some questions in compilation. #np lepaskan *tetiba. esok ada date dgn mdm phy. bnyak soalan gapo dia ni *kelantan failed*. and esok jugak kena belajar math, exam dia sabtu ni woo. dh lah tadi plan nk tdo sejam jadi 3 jam. aku bab tdo nie failed betul but heyy, jgn nk cop aku ape2 dulu eh klau tktau cerita. semalam aku tdo pkul 4 kott then bgun pkul 6.45. bru dua jam 45 mnit tambah 3 jam tu. haa, cukuplah kan?? haha

okay, back to the tile plis shasya, tk pyah nk merepek meraban sgtlah! apa maksud aku tu? mestilah sangkut paut dgn exam kan memandangkan otak aku penuh dgn exam sekarang nie. pernaah rasa or berpengalaman merasa or melihat orang yg :-

  • usaha bgai nak gila rak ahh, but then result dia hek eleh, gempak pun idakk.

  •  or orang yg tk berusaha tp result masih jugak tk gempak??

  •  atau tk pyh nk usaha sgtlah, result dia gempak sampai masuk metro!

  •  usaha gila gila gila and result pun gila bagus.


but then siapa yg paling bagus?? siapa yg Allah pandang?? Allah tk pandang yg result gempak ibarat makan setahun tu. Allah pandang org yg berusaha tu. sebabnya Allah pandang pada usaha kita acano. Allah kan dah tentukan flow hidup kita. apa yg kita perlu buat adalah usaha usaha and efforts!!!! tawakal is the last effort eh. sebab tu Allah pandang usaha.

but if tanya manusia mana dia respect? mesti org yg result gempak lagi2 yg usaha ciput tu. manusia confirm ckp mcm nie, “wei, hebatlah otak kau, mcm mana kau buat eh? nk pinjam otak kau masa exam nty boleh?” *tu namanya gila smpai nk tukar otak* bersyukur boleh?? nmpak tk beza apa yg Allah dan manusia lihat. but kita tetap kisah apa yg manusia ckp kan. “usaha bnyak mana pun klau dh bodoh, bodoh jugaklah” dgr je jadi lemah. haih awak tu, awak hidup kt dunia nie lillahita’ala ke demi manusia. haa, cer jawab siket? berapa lama awk nk hidup atas pandangan manusia yg tak menjamin pun syurga buat awak. paham maksud sy??

conclusion nya shasya nk ckp yg biar result hampeh tp usaha gempak. igt, Allah has our life flow. everything happened fo a reason. lastly kita akan dpt kejayaan jugak. insyaAllah. so anyone tengah exam nie, good luck.

DO YOUR BEST, LET ALLAH DO THE REST.

DO YOUR BEST, LET ALLAH DO THE REST..

DO YOUR BEST, LET ALLAH DO THE REST… 

salam sayang,

2 Criticism:

durratulfatini said...

Kenapa tak boleh like? Shasya ni, letaklah like button. :D

shasya is the one :) said...

tak tau mana nak carik. muahahaha

Post a Comment

Tak puas hati? Nak lepas geram? Ledidgo here~