"Dan kehidupan dunia ini hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya, sekiranya mereka mengetahui." [29:64]

20 September 2013

laskar pelangi :)


okay. bukan nak bercerita pasal pelangi khususnya tapi ada lah kot nak selit kan sikit. sikit je. hee. niat nak tido petang, well as a student, tidur itu sangat penting *muehehe* and plus, I am sleeping beauty right? tp golek golek atas katil tak boleh nak lelap pulak. penangan tdo petang 4 jam semalam kot? *opss kantoi* okay, this post specially atas permintaan my besties, dira. and dia jugak yang kasi aku layan cerita ni. cerita apa? yup, laskar pelangi.

rasanya semua pun tahu en? novel dia pun bestseller ape. tp tak tahu lah if korang tak tahu. almaklumlah semua bajet retiss layan cerita Hollywood ye dakk?mana nk layan cerita Indonesia ni.  bhahaha. bkn perli tp betul en? same goes to me! aku layan cerita indon? oh mann. haha. tp sbb dira dok asyik tanya dh tengok ke tak. aku pun terpaksa lah layan sambil buat tuto math. guess what? tuto math tak siap, ralit dok layan laskar cinta pelangi. haha. jilat ludah sendiri ye sya? tepat 2 jam movie tu, k fine tipu. cerita tu 1 jam je plus 59 minit. tak ke 2 jam tu -.- plus di tangan ada tisu utk mengelap air mata. drama queen kah aku ini?

aku cerita sikit pasal movie ni eh? boleh di dapati di youtube eh. cerita dia pasal bebudak miskin yang still nak menuntut ilmu, nak bersekolah walaupun takde duit en. so mereka bersekolah di sekolah yg amat daif, tak bayar pun. the only sekolah agama yg ada kt daerah tu, sk muhammadiyah tak silap. nk tau berapa murid? 10 je. sepanjang 6 tahun. tu pun masa nk mempertahankan sekolah tu, dorg need 10 budak tp yg mendaftar 9 org je. mmg masa tu aku dh bergenang. then tetiba ada seorg murid penyelamat dtg, budak tu kira budak tk sempurna. mcm down2 sikit. guru besar ada sorg, guru mengajar ada 2 org je. dorg solat berjemaah kt sana. mmg nampak banyak penorbanan setiap org. walaupun sekolah tu banyak kekurangan, banyak sgtt. such as guna lidi je utk mengira instead of calculator. but still semangat mereka nk menuntut ilmu dalam serba kedaifan tu sangat meruntun jiwa. tp kalau tgk muka2 dorg, dorg rasa bersemangat je, tak rasa pun kekurangan tu. hebat en. then konflik berlaku bila salah seorg guru nk pindah sekolah lain, cikgu mus rela mengajar even 2 bulan gaji tak berbayar. kemuncak bila guru besar meninggal. semua down! cikgu mus down, bebudak down, dengan aku pun down! cikgu mus tak dtg2 sekolah tk mengajar, bebudak dah hilang semangat. tp ada sorg murid yg aku kagumi, nama dia lintang. dia bijak sgt. dia pegi kumpulkan murid, and dia yg ajar. masa tu cikgu mus dtg tgk, dia pun terharu tgk semangan murid2 dia. pastu ada lah babak2 happy *sila tengok sendiri, taknak cerita*. and paling sedih bila lintang yg merupakan anak sulung yg ada 3 adik perempuan, takde ibu hilang ayah pulak masa ayah dia ke laut. start dari situ, dia kena berhenti sekolah nak jaga adik2, cari nafkah utk keluarga. part tu tak bleh tahan babe. paling sedih! berduyun air mata. sedih gilaaaa. tsk tsk tsk. dahh, tu je aku mampu nk cerita. nak lebih lanjut, boleh baca novel dia.

conclusionnya, aku nak cakap yang ilmu ni kat mana2 ada, dan tak perlu pun kena jadi kaya utk mendapat ilmu. kita bukan nk beli ilmu. tp en, kalau perhatikan, org kaya lebih ambil mudah sbb dia rasa dia dh kaya tak perlu risau, nak ilmu guna duit jelah. kalau miskin, dia tau ilmu tu susah nk dapat so mereka lebih hargai. sebaiknya jangan ada lah persepsi kaya miskin jadah jadah. yang penting hargai ilmu dan jangan pernah putus asa dapatkan ilmu. ilmu itu emas. gali lah kalian. ilmu is infinity, takkan pernah habis walaupun kiamat. so guys, jangan malas2. ilmu perlu di cari, bukan di tunggu bagai si gadis sunti menunggu pinangan anak raja.

kat sini, sy nk share skit lirik lagu laskar pelangi.
mimpi adalah kunci untuk kita menahlukkan dunia, berlarilah tanpa lelah sampai engkau meraihnya, laskar pelangi takkan terikat waktu, bebaskan mimpimu di angkasa warnai bintang di jiwa. menarilah dan terus tertawa walau dunia tak seindah blabla*tak jelas*,  bersukurlah pada Yang Kuasa, cinta kita di dunia selamanya. and blablabla search sendiri.

nampak tak lirik dia? everything start from a dream though. bila ada angan2, means kita ada misi, visi yang dituju. just fihure out how to realize it. walaupun ada halangan menerpa, just be happy! okay, tu je lah bebelan kali ini. hewhew.

pelangi :) antek ennn.

salam sayang,

2 Criticism:

dearkamu said...

Sya ! i like indonesian movie too ! HIGHLIGHT -movie k bukan drama- :P btw, besides of Laskar Pelangi I had read "Orang miskin di larang bersekolah written by Wiwid Prasetyo" not bad...

-> So true... ilmu tak boleh di beli :)

shasya yasmin :) said...

haha. drama indon mmg tak elok dilayan eh. haha. movie dia banyak pengajaran sikit >.<

Post a Comment

Tak puas hati? Nak lepas geram? Ledidgo here~