"Dan kehidupan dunia ini hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya, sekiranya mereka mengetahui." [29:64]

06 January 2013

pusat asasi universiti islam antarabangsa.

ngehehehe. terigt masa sy isi borang upu dulu. nk amek jurusan apa nie? u mana ni? poning poning. so sekarang tu semua kenangan yg dh lepas. sekarang adik2 yg habis spm ni pulak mesti pening nk pilih mana en. meh sy nk cerita pasal uia ni. *terasa tua tetiba.

mula2 kena pilih antara diploma atau asasi atau tingkatan 6. a-level tu cerita lain yg sy tk paham. maaf. sy teringt kata motivator raja shamri tk silaplah. kalau boleh tingkatan 6 tu pilihan akhir. sy mmg tkmau pun. sy pilih asasi sbb tu paling cpt. dip 3 tahun. mana nk tahan. sy dh penat bersekolah dari 5 tahun. ‘oi shasya, tk yah penat dlm mencari ilmu lah’. then antara asasi matriks or u. sejujurnya sy prefer u sbb ntah. rasa lebih dewasa kot. matriks okay tp matriks suka campak engkorang kt mana2 course bila sambung dgree nty. lgpun org kata tough sket. ntahlah, sy pun tk tahu sejauh mana kebenaran itu.

uia ni mmg tk pernah ada dlm list u sy pun. klau boleh sy mmg elak uia. sbb ntah. agama kot. sbb ramai org alim. sy tkmau bajet alim. tu tanggapan sy. hehe. mama yg pilih uia ni. and Alhamdulillah sy dpt uia. mula2 tu heartless gila. sumpah tk tipu. sy mcm oh uia? masuk jelah dgn tk berperasaannya. but Allah bagi masa sy seminggu je and after that sy rasa sgt bersyukur dan tk menyesal masuk uia malah bangga. bangga gila wa ckp lu! kenapa? meh sy cerita keistimewaan centre of foundation, international islamic of university located in petaling jaya.

sbbnya program foundation yg ditawarkn cukup spesifik berbanding yg lain. kalau lain tawar asasi sains hayat, sains fizikal, uia tawar terus asasi perubatan, pergigian, engineering *that’s me*, kejururawatan, ekonomi, sains kemanusiaan, allied health sains, bio sc, international language of english, international language of arab, major in english, major in arab, law. ada lagi tk sy tertinggal? carik sendrik lah. tk igt sgt. nmpak tk spesifik en? then tempoh paling kejap setahun, ada sethun setengah and 2 tahun insyaAllah kalau tk tersangkut mana2 sbjek *kot2 failed memanjang, mintak dijauhkan* tempoh tu based on ujian apt and ept masa awal masuk. ujian nk test tahap mana level arab and english. english ada 6 level and arab ada 2 level kecuali law and arab ada 4 level. mula2 sy takut nk belajar arab. basic arab mmg kosong lah but don’t worry, sy mmg diajar satu dari awal smpai sekarang Alhamdulillah dpt faham sikitttttttttt ayat dlm al-Quran. dulu takat tau wahid isnaini salasa, sekrang dh tahu arba’a dan homsata!

awal sem mmg kena belajar arab and english smpai anda pass level kecuali anda dh exit masa exam awal tu. tkyah lah belajar lagi. tp best jugak tau dpt belajar english balik. dpt improve kn english en. exam dia pun ala2 muet jugak. kita ada 3 semester. 2nd sem is short sem, about 2 month. manakala sem 1 and 3 sem biasa selama 5 bulan. mcm sem 1 sy tk bnyak sbjek core kena belajar. tu yg best, dekat matriks berpulun beljar bnyak core serentak tp sy sem 1 belajar 2 core and sem 3 ni 3 core. short sem khas utk student terpilih lebih2 lagi utk student yg dpt 1 years and 1 and half years. utk 2 tahun lepak sikit lah. kalau tk dpt short sem cuti 3 bulan woo mcm apa yg sy tgh buat ni. boleh kerja makan gaji lagi. habis asasi, nk smbung dgree mmg confirmlah dlm uia terus sama ada kt gombak atau kuantan. tk payah penat2 isi borg upu lagi mohon nk masuk. nama kita mmg dh ada saham kt uia. insyaAllah lah.

mula2 pkey bebudak sini semua alim2 tk tk pun. sbb sebenarnya kita yg mencorakkan diri kita sendiri. tp persekitaran kt sini mmg menjurus ke arah kebaikan. betul. mlm2 mesti ada talk ceramah ke, ada yg terjemah hadis lah. dia tk paksa kita hadir pun. duduk kt u semua atas pilihan kita sendiri. kita yg tentukan. kt sini sy belajar pakai inner tudung, pakai tudung bidang 50. bnyak lagi perkara positif boleh belajar kalau kena dgn cara dan niat kita. mudah-mudahan. kt sini cara panggilan brother sister. bila fikir balik baru paham tau. kita kn tk sure yg kita panggil tu sebaya ke, senior ke, junior ke. ramai kot. gila nk kenal semua org. tabik spring ah. so dr kita panggil awakk, atau labih sopan woiii. so better panggil sister or brother. manis sikit kan.

nk outing? hari jumaat smpai ahad dari pukul 9 smpai 10 malam. boleh naik bas utk pegi stesen lrt universiti atau terus ke midvalley. dekat je! kalau org nk melawat tiap2 hari boleh dr pukul 4 ptg smpai 10 mlm tk silap. hostel disediakan, ada 6. 3 utk brothers, 3 utk sis. agak sempit tapi gembira bila bersama kawan2. betul tk tipu! dalam bilik dpt katil, loker, meja studi and rak buku. best lah lebih kurang. kt sini tk nmpak senioriti pun. dia senior pun kita tk tahu. cth dlm persatuan, junior pun boleh dpt jd pengerusi kalau layak. penat gila bercerita mcm sy ni tuan uia. kalau nk tahu lebih lanjut, masuklah sini. nk tanya apa2 pun boleh. sy mengalu-alukan kedatangan junior2 semua!! tk tipu, best wehh :)

dear, kalau nak tanya apa2 soalan, bukak new post akk pasal uia dekat sini pliz. tq!

salam sayang,

101 Criticism:

nurcahaya kemaafan said...

as salam...saya berminat nak masuk uia....saya nak tanya sikit soalan...macam mana dengan bilik? satu bilik berapa orang??kite boleh pilih ke rakan sebilik kite sendiri??kalau 6a boleh layak ke masuk uia?? kite boleh tukar tak program asasi tu..misalnya saya dapat asasi sains hayat..boleh x saya minta tukar asasi perubatan??terima kasih ^_^

Anonymous said...

jyeahh , saya dapat 7a2b but saya taklayak for asasi perubatan sebab bio sy B . tapi kalau saya mohon biosc kan , if dapat boleh tak nak tukar kos ?

Anonymous said...

Program asasi kt UIA ni takde interview ke?

shasya yasmin :) said...

dearr. sorry if sy lambat sgt reply. akk tk perasan :( sorry. ni sy jawab eh. satu2. bilik ada yg 4 org, ada gk 2 or 8 org. depends kt mahallah. tk boleh pilih rasanya tp kalau nk, try lah sama2 dgn kwn tu masa dpt kunci bilik. jgn kisah berapa a dpt, yg penting niat nk menuntut ilmu tu ada :) just mohon, klau dpt Alhamdulillah. kalau tk dpt, ada rezeki lain menunggu. boleh nk tukar kos masa dh habis sem 1 tu. ada prosedur nk tukar kos. nk masuk ni tk perlu interview pun :) anything, just roger akk eh. dekat tmpat sembang ruang tepi kanan. thanks.

nurin izyani said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

assalamualikum akak :) saya ditawarkan fr asasi engine and comp. sc. bolehke kalau saya nak tukar to asasi perakaunan ? emmm kalau saya teruskan asasi engine ni kan bolehke saya apply fr degree in finance or account and etc. nanti? TERIMA KASIH :D

shasya yasmin :) said...

nurin. boleh tukar kos. awk belajar dulu for sem 1 nty. then masa hujung sem 1 tu, boleh apply nk tuka cos for ur next sem. ada prosedur dia, tk complicated sgt kot. tp kena score lah sem 1 tu sbb dia tgk result jugak nanti. insyaAllah boleh lah tu :)

shasya yasmin :) said...

asasi engin? same dgn akk tu :) boleh tukar mcm yg akk ckp kt nurin ni. tp kalau awk stay je engin smpai habis foundation, rasenya tk boleh smbung dgree account, sbb dgree for budak engin dh spesific dah. try lah mintak tukar kos econs nanti. but akk tk sure if masuk2 tu dh boleh tukar kos terus. masa akk sekarang, hujung sem baru boleh.

Anonymous said...

assalamualaikum,
sy dpt strght A.. tapi sy ditawarkan ke uia untuk asasi sains hayat..tapi sy btul2 nak asasi perubatan.. betul ke bleh tukar ke asasi perubatan time orentasi? sy ada baca kat blog senior yg stdy kat uia, dia ckp bleh tukar hnya bila dpt surat jemputan je..mcm mana ni??

Anonymous said...

assalamualaikum...
sy dpt strght A..tpi sy ditwarkan asasi sns hayat di uia..sy nak sgt asasi perubatan..boleh tak tukar time orentasi?sbb sy baca kat blog senior(bljr kat uia) ckp kita bleh tukar bila dpt surat jemputan je..betul ke?boleh tak ni?

Anonymous said...

assaamualaikum,
nak tanya, saya dapat sains fizikal tp saya nak tukar asasi kejuruteraan. Boleh tukar ke? Masa bila? Ada kata masa minggu takruf tu dah boleh? Atau mcm akk ckp tu kena belajar 1 sem dulu? Pohon bantuan ye! Pening dah ni sb kalau x boleh tukar nak pi matrik je lah.

Jazakallah.

Anonymous said...

Akak , saya dapat assasi kejururawatan tapi saya tak minat , Tapi saya nak sangat masuk UIA . Kalau saya nak tukar kos perubtan tu masa minggu taaruf boleh tak ? Ke kena tukar abes sem nanti . And pointer nak dapat perubtan nie kena 4flat kan ? And susah tak nak tukar kos ke perubatan tuu ?

shasya yasmin :) said...

semua pakat nak tukar kos je nih. cam ni, masa akk masuk uia last year, senior2 dulu mmg boleh tukar masa taaruf. pasal surat jemputan tu akk tak sure. tapi masa akk masuk, ktorg tk dpt tukar masa taaruf sbb kos memasing full sbb batch ktorg ramai sgt tak silap. so mase korg masuk ni akk tak sure boleh tukar ke tak mase taaruf. tp yang pasti masa akk ni, hujung sem baru dia keluar notis sesiapa nak tukar kos. masa tu kena ambil borg, nyatakan sebab kenape nk tukar, kena byr rm50 *kott, tk sure*, ada interview pertukaran kos. nampak complicated tp sebenarnya okay je, jika dipermudahkan oleh Allah. then nak masuk sem seterusnya result keluar lah antare korg dpt tukar ke tak ke kos lain. kalau dpt, korg belajar for the new kos lah. korg doa2 je lah dpt tukar on taaruf week. tak rugi pun if nak belajar 1 sem dulu, mana tahu Allah minatkan korang dekat rezeki tu. ilmu ada di mana- mana tak kira kos apa :) janji belajar. tapi masuk uia insyaAllah tak rugi, banyak untungnya.

shasya yasmin :) said...

tapi kan yang nk tukar phy science ke engin tu kan. kos phy scince dgn engin tak bnyak beza pun. subjek dia sama je. dgree je lain. tp tak silap kalau ambik phy, boleh smbung dgree engin. kalau engin nk amek kos phy tk dpt kot. tp akk tk sure. rumors maybe. phy is higher than engin yg pasti :)

Anonymous said...

akak,sy dpt asasi kejururawatan..boleh tk akak terangkan sdikit ape yg akak tahu ttg course ni??trime kasih

shasya yasmin :) said...

err. nursing eh. basically belajar subject2 asas je same is medic, dentist semua tu. kena ambik bio, chem, phy, math and lain2 yg diwajibkan uia. nty masuk dgree baru belajar lebih spesifik ke arah jururawat :)

Anonymous said...

assalamualaikum..akak..sy dpat fd engin gak..
how bout tha fd? stdy life mcm na pula?

shasya yasmin :) said...

okay je. belajar chem 1, chem 2, phy 1, phy 2, math 1 - 3, comp 1, comp 2. and lain2 tu yang diwajibkan kt semua kos. study life okay. lepak2. tak rushing cm matriks ape semua. tp jgn terlampau selesa pulak

Anonymous said...

klau uia kos kejururawatan rmai x lelaki ambik kos nie

Anonymous said...

kak,saya dpt asasi bahasa inggeris kt uia..boleh x sy dpt maklumat t'perinci mcm mne nk tukar kos..sy nk asasi perakaunan..

Anonymous said...

kak,klu tukar kos lps sem 1,mkne'y sem 2 kite kne start dr zero la?kne extend lg 1 sem x??

Farah nabilah said...

kak.. saya nk tnya.. kalau sem 1 ta okey jugak kan... boley tak time sem 2 nak tkar kos.. ??

shasya yasmin :) said...

kalau rasa tak okay dgn kos tu, boleh try to change the course. nak tahu mcm mana, baca komen2 akk kt kawan2 awk kt atas ni. pasal extend 1 sem tu akk tak sure tp mcm tak. sbb basic banyak yg sama. depends kot. tp akk sangat tk sure sama ada kena extend ke tak. sorry. kos nursing ada lelaki tp akk tk sure ramai ke takk. sini susah nk kenal org tu kos apa. lg2 akk engin, so tk kenal sgt budak2 sains. sorry.

hidayah aderis said...

kak , saya nak tnya ni . saya dpt asasi sn kemanusiaan . tp x tau nak ambik ke x . cita2 saya nak jd cikgu . klau saya ambik course tu , sesuai tak dgn saya . saya x tau nk buat kptsn masuk uia atau kat f6 . mohon pndpt :)

shasya yasmin :) said...

ohh. dapat human science. kos tu berkait dgn kaunseling. awk minat nak counsel orang ni? boleh je jd cikgu kaunseling. akk tk tau lah pulak minat awk ke mana. tk mohon maktab ke dik? tp kalau tanye akk nk masuk f6 ke uia, akk choose uia. kalau boleh f6 tu ambil bila dh takde pilihan dh. tp kalau awk berniat nk amek f6 tkpe lah. cuma akk tk prefer f6 :)

hidayah aderis said...

dh mntk dh maktab. tp x dpt. klau saya ambik uia tu, saya mmg dpt jd ckgu ke? mcm mna caranya? saya cuma takut tersalah pilih nnti. ada cara yg sng ke nk berhubung dgn akak sbb bnyk yg saya nk tnya ni :)

shasya yasmin :) said...

tu akk tk sure lah boleh jd cikgu ke tak. akk tak pakar bab tu. awk buat lah istikharah. rezeki ade di mana2, jgn risau. emm. cmne awk nk contact ea? awk pegi pm akk dekat fb. ke nk no terus? through fb ea dik? fb akk shasya yasmin gmbar cartoon pink pakai tudung. thanks

adry said...

salam..sye pelajar sain tulin n mmg insyllh sye nk ambek medic asai in uia..but sye x tahu bile n mcmner nk apply on this u..

shasya yasmin :) said...

adry. bab nk apply tu sy tk tau. just datang uia and tanya pihak uia, bahagian admin.

Lilyonu said...

Hi sis , saya nak tanya I got an offer asasi in architecture , sebenarnya nak tany ada ke intake 5 ? Hahaha my friends ckp saya intake lima . yeke ? saya daftar on okt . Kalau okt intake berapa ye ?

shasya yasmin :) said...

lilyonu, im not sure jugak lah. sorry.

S | H | M said...

Asasi perakaunan ada di tawarkan x dekat uia?

shasya yasmin :) said...

asasi takde. tapi ambik asasi ekonomi and sambung degree in accountant ada :) tak silap lah.

yayanieeee said...

assalamualaikum. so , kalau ambil asasi ekonomi di uia and nak smbung degree acc kat uia jugak?? or kena isi upu lg ?? terima kasih. :)

shasya yasmin :) said...

kalau dh ambik asasi dekat uia, mmg akan sambung degree uia jugak. tak payah isi borang upu lagi for degree. mmg dh ada tempat utk bebudak asasi dah. cuma depends course yg kita mintak tu dpt atau tak.

Anonymous said...

kak. tumpang tanya, kalau minat kat chemical engineering nak kena ambil asasi apa eh kat uia? kak, ada x scholarship kat uia ? tudung kita wajib 50 bidang ke ? kalau x tau bhsa arab masih boleh diterima ke kat uia? terima kasih kak.

shasya yasmin :) said...

tu maksudnya bidang engin lah kan. so boleh ikut cm akk lah. asasi engineering. nanti degree ada choice biotech engineering, mechatronic engineering, automotive engineering, aircraft engineering, manufacture engineering, material engineering, engineering yg computer tu and ada lagi satu electronic ape ntah. sekarang ni ada 8 choice engin for degree. but aritu dia kata uia ada nak tambah lagi bkn utk batch akk, batch junior akk kot. tak silap ada mechanical, tak sure chemical ada ke tak. masa tu akk tak join talk nk masuk degree tu so awak pegi search dekat web uia. masa asasi tu under kpm ada biasiswa 1200 satu sem. masa awal2 tu kena bayar yuran je 550. degree nanti kena mohon mana2 biasiswa lah. tudung tak wajib 50 dik, janji menutup aurat. tudung biasa tu pun mampu je tutup aurat kan? and masa akk masuk sana, akak takde basic arab langsung. pendek kata zero lah. but now Alhamdulillah akk diajar dr awal, nak mengira dlm arab pun baru belajar ni. so takpayah risau pasal arab, kat sini awak akn belajar bahasa syurga tu :)

Anonymous said...

assalamualaikum. akak klau saya mohon asasi uia, then syarat am serta syarat khas , dia nk ada subjek bhasa arab, and sya tk amek subjek tu. meanwhile, syarat subjek lain memenuhi yg dia mtk.. bole ke mohon kak? :)

shasya yasmin :) said...

tu akak tak sure sangat lah. tp kalau dah dia mintak ada arab, means ada basic arab lah. awak mohon asasi apa?

syaza said...

salam akak , saya lepasan spm ... nak tanya ni , kat uia ada asasi farmasi tak ?kalau takda basic arab , so kena belajar dulu la ye ? sy dengar 2 tahun untuk belajar basic tu , betul ke kak ?

shasya yasmin :) said...

waalaikumussalam. maaf lambat. asasi pharmacy ada sini. kalau takde basic arab belajar lah arab from level 1 pass sampai level 2 je. akak habis belajar arab in 1 year je Alhamdulillah. tp akk 2 tahun sbb ada subjek tak ambik lagi, bukan sbb arab :)

Anonymous said...

as'salam..akak,sya nk tanya betul ke x perlu interview klu nk masuk uia..i mean klu sya isi brong n mintak uia if sya dpt sya kena pegi interview ke??asasi pendidikan ade dsediakan x??

Anonymous said...

salam , akak . .kalau amek asasi ekonomi dan sains pengurusan , bleh smbung dgree akaun tak?

shasya yasmin :) said...

waalaikumusalam. boleh insyaAllah

Afaz said...

Assalamualaikum akakkkkkkkk. Saya minat sgt nak masuk uia dr kecik lagi. Saya terfikir nk apply asasi sains kemanusiaan and bljr bahasa arab tu. Tp ada kemungkinan tak kita dapat masuk even kalau kita tk dpt straight A??

shasya yasmin :) said...

alhamdulillah awak minat since kecik lagi. bukan semua org ada keinginan nk masuk sini tau :) apa yg awak terfikir, awak buat je. kalau awak minat sgt nk ambil human science and belajar arab, go for it. mohon je. dan banyak berdoa. tak kisah straight ke tak. kalau rezeki awak mmg ada kat situ, insyaAllah dpt lah awak masuk sini :)

shasya yasmin :) said...

maaf, akk tak nampak comment pasal interview tu. tak silap akak masa zaman akk tak payah. zaman akak tu baru 2 tahun lepas lah. kalau pendidikan ada sambungan masa degree nanti kot.

Anonymous said...

salam kak shasya ! sy nur ,18 . akak , banyak soalan ni . hehe , sy tanya eh ?

duk asasi dpt biasiswa/alaun ke ?

makan smua tu sndiri ke mcm mana ?

jadual ketat tak ?

nt degree sambung coarse yg sama ke boleh tukar ?

kalau yg shcolarship badan2 tertentu mcm maybank jpa bagai2 tu untuk pelajar asasi/matrik ada yg dapat ke , ke untuk student u je ?

kat asasi uia ramai perempuan kan ?

pemakaian macam mana ?

balik rumah sebulan sekali ke mcm mana ?

heeeeeeee~ akak , sy tggu respond akak eh ? thank u :)


shasya yasmin :) said...

waalaikumussalam. hai nur. okay akk jawab satu2 jugak.

yup, dpt elaun 1200 plus minus utk satu sem.

ye dik, makan sendiri2. sini ada 9 cafe. beli sendirilah. takde dewan makan semua.

bg akk utk 1st year ketat gak sbb ada subjek arab and english en. lepastu depend on course gak ah. akk engine 2nd year cm kosong2 je jadual tak ketat mana.

degree sambung course yg awk pilih masa asasi ni. mcm akk amek asasi engin nty bleh sambung aerospace engin ke, biotech engin ke dan lain2 tp bidang engin lah. so kalau nk tukar kos, tukar awal2 masa asasi. nk tau mcm mana tukar, boleh baca komen2 akk atas tu ye. hihi.

scholarship utk u je. bkn utk matriks or asasi.

ntah lah ramai sgt sampai akk tak kira lelaki ke perempuan yg ramai.

pakaian menutup aurat wajib. ada dresscode tertentu lah. tp nak senang menutup aurat lah.

awk boleh je blek sebulan sekali. tp sini tiap2 minggu boleh balik if takde ape2 aktiviti. org luar pun boleh dtg melawat kita tiap2 hari.

dah terjawab semua tak ni? okay. welcome.

Abdullah AR said...

Assalammualaikum kak, saya dpt 7a 1b+ 1e masa spm. Yg E tu subjek addmath, b+ chemistry. Dngn result sya mcm tu, layak ke saya ambil asasi perubatan di uia ?
Saya betul2 perlukan jawapan akak sbb saya ada mohon uia dalam borang upu sya.

shasya yasmin :) said...

waalaikumussalam. susah nak jawab soalan awak ni. sbb akak bkn medic student. mcm ni jelah, awak pun dah mohon uia kan, kalau ada rezeki awak dekat sini, tak ke mana punya. percayalah akak. kalau takde rezeki, means Allah dah takdirkan awak kt memana ye abdullah. so keep on dua :)

Syahirah Zuhdi said...

Assalamualaikum kak, berapa pointer yang diperlukan untuk ambik degree untuk jdi dentist selpas belajar asasi uia?trima ksih.

shasya yasmin :) said...

waalaikumussalam syahirah. pointer eh. aku tak sure. tapi as akak know golongan dentist ni golongan bijak pandai. hehe. maybe pointer 4 flat? takpun 3.5 ke 3.8 ke. yg akk tahu tinggi lah kot. plus, before masuk tu ada interview dulu utk melayakkan dpt sambung degree in dentistry or tak. wallahualam.

Anonymous said...

assalamualaikum akak.
best ny uia ada biah islamic yg tinggi.
sy nk tny klu kte dpt asasi sc hayat kte kn boleh tukar asasi sc perubatan.
kwn akk mesti ada yg tukar2 kn?
so harapan tu bsr x? or mmg tipis 4 those yg btul2 excel je..
hehe :3 syukran. jazakillah.

Anonymous said...

assalamualaikum.saya nak tanya sikit.agak-agak kalau result spm hanya dapat 3a,boleh tak masuk uia...

Anonymous said...

Saya dapat 8A semasa SPM tetapi Bi dan B.Arab hanya dapat C+ layak ke mohon asasi ekonomi uia?

cik anon said...

Assalamualaikum,kak.sy ada byk soalan ni.harap akak reply as soon as possible.

1.sy tak pandai sgt bi tp nak ambik asasi bi.okay tak.?*soalan apakah ini*

2.erm..klu sy amik sains kmanusiaan bleh ke jadi cikgu kaunseling and sure ke senang dapat jd cikgu?

3.mmg sejak skolah rendah sy nak sgt masuk UIA tp since sy dpt tahu yg UIA pakai bahasa inggeris sbg bahasa pengantar sy jd takut sbb english sy lemah.hmm..spm sy dpt 8A. tapi bi A-. akak rasa saya boleh ke?

4. brg2 elektik cam iron tu semua kena bayar skali sahaja ke kena bayar tiap2 sem?

5.sy duk kat utara. macam mana nak balik sini dr uia?

shasya yasmin :) said...

akak reply one by one dr atas. so carik sendiri which one akk reply okay :)

alhamdulillah uia mmg best. mmg biah islamic dia tinggi. tp based on diri sendiri jugak mcm mana nak control diri sendiri dlm ni. okay soalan awk tu. lg besar peluang awak kalau awak excel lah.cuba awak fikir, ada satu tempat je lagi. sorg dpt a, sorg dpt b. dah tentu2 awk pilih yg dpt a utk tempat tu kan? kalau pakai logic mmg based on excel ke tak. nk jawapan paling senang akk kasi kalau ada rezeki Allah nk kasi, ada lah tu :)

shasya yasmin :) said...

akak reply dua comment tu sekaligus. kalau awk dh dpt result spm, awak dh mohon uia belum? kalau dh mohon, ada rezeki awak dekat uia adalah nama awak masuk sini. kalau takde pun mungkin ada hikmah lain dia kan. kita tak tahu perancangan Allah mcm mana. yg penting, Allah the best planner so takyah risau. tak kisah berapa a pun. arab dgn bi tak a ke. takyah kesah. yg penting mohon. kalau tak mohon tapi tetiba dapat tu kira pelik bin ajaib jugak lah. eheh

shasya yasmin :) said...

last comment. amboi banyak nya soalan. maaf akk tak reply asap. hehe. busy sikit. okay akk try jawab satu2.

1) akk lagi respect org mcm awak. even rasa diri tak hebat bi, tp masih nak ambik bi. semangat tu yg kita nak. bi tu boleh dibaiki dik. insyaAllah Allah permudahkan kalau awak betul2 semangat nak!

2)kalau awk amek hs (human science) ni nty degree ada political sc, apa ntah lg akk lupa. kwn akk ada hs. tp just nak share if awk mmg nak sgt jd cikgu kauseling. at the end of asasi awak nty ada briefing on course degree kan. nty ada briefing kos education. asasi edu tak ditawarkan kt asasi tp degree ada. degree edu ada 4 kos salah satunya dlm bidang kaunseling. nty isi borang, dia panggil interview apa semua. kalau dpt, dptlah. and tak kisah masa asasi dulu awak ambik apa2 pun. mcm akk kan engin, akk isi borang gak amek edu kaunseling. kalau ada rezeki, dpt lah.

3) tak payah takut lah dik. sebenarnya akk pun lemah bi dulu2. mmg tak suka bi lah. at least awk mmg minat nk masuk uia dr kecik. akk masa masuk dulu lg tak suka pun uia ni. sekarang baru jatuh cinta dgn uia ni. kt sini bercakap takdelah 100% omputih. haha. akk ckp je bm ni haa. cuma nanti skill bi awak akan bertambah lah. smpai awk akan confident dgn bi awak.

4) satu tahun ada 3 sem. bayar brg elektrik sekali je setahun. ada rm10 stiap barang. ada rm5. depends on barang.

5) naik je lah dekat pudu sana. haha. kalau setakat nk balik sabtu ahad awk pepandai lah carik bas. kan ada pekeliling, amek bas dr pudu ke. tp kalau cuti panjang, cuti cny ke, cuti raya, cuti midsem and cuti sem. mmg ada persatuan utagha ada tempah bas luar utk hantar bebudak uia yg nak balik. kena bayar lah. bukan setakat utagha tp banyak je. pantai timur ada, selatan ada (johor jelah)

okay tu je kan?

Anonymous said...

Akak saya nak tanya,subjek science saya B+,Kecuali physics je B,akak rasa layak tak?

Anonymous said...

Assalamualaikum akak. Saya lepasan spm. Result saya 4 A.. subjek lain dapat B dengan C. Tapi bahasa inggeris saye dapat A- and arab saya dapat C. Saya ambil 11 subjek. Layak ke kak nak ambil course ni ?

Anonymous said...

Kak, ada ke budak bawah 5A yang terpilih untuk ambek asasi bahasa inggeris ni kat uia ?

shasya yasmin :) said...

Adik2, yg menentukan layak tak layak bukan akak tp pihak uia. akak student bukan pihak uia yg menguruskan. so please :) tak dapat akk nak jawab soalan crucial mcm gitu

Anonymous said...

Assalamualaikum...akak,saya nk tny kalau time degree tuh kita tak dpt scholarship mcm mne ehh?? Sorry tny.hehehehe =D

shasya yasmin :) said...

waalaikumussalam. kalau k dpt scholar, mohon lah pinjaman. ptptn kan hadoo. hehe. klau taknk pinjam jugak, mmg pakai duit pa ma je lah

Anonymous said...

Owh...hehehe.thanks,akak!!

Anonymous said...

Salam,kak. Klau ambik asasi sains hayat di uia.lpstuh boleh ke nak sambung ke pergigian di uni lain?

shasya yasmin said...

boleh je nak mohon u lain tp kena buat sendiri. kena mohon direct kat u tu sendiri lah. tp ari tu brother tu ckp senang je, "awak dh mkn duit uia, pastu awak tinggalkan dia", cenggitu lah bunyi dia tp boleh je if nak pindah u lain pun

Anonymous said...

Assalamuailaikum, akak. saya lepasan SPM dri slh sbuah SMKA aliran sains tulen agama, tp saya mohon asasi engine kt UIA, andaikata saya dpt tmpat lah kt UIA, bleh tak saya amik minor atau further study dlm bidang agama kt sana............2nd question, SPM saya A- dlm physic & +math tp B dlm kimia (kureng skitlah bab kimia ni), agak2 bleh survive tk dlm kos engineering ni? maaflah soalan agak pnjg, taktau cmne nk pendekkan.........papehal, jazakillahu khairan jaza'

Shasya Yasmin said...

waalaikumussalam. tak silap akak lah, masa degree nanti boleh je ambik minor. tp mmg subjek wajib uia belajar pasal basic theme of quran, understanding islam apa semua. kira mcm tak kisah lah kos pape, awak akan belajar ilmu utk akhirat jugak. so hai geng engineering! meh sep sikit. hihi

Anonymous said...

Salam kak shasya. Sy lepasan spm dan alhamdulillah dpt 11A. Sy apply course dentistry uia dlm pilihan pertama upu. Sy harap sgt sy dpt masuk uia huhu. Akak rase sy ada harapan tak masuk uia? Akak tolong doakan eh hehe. Pastu nk tanye, akak dpt berapa A mase spm? And uia ni pilihan ke berapa mase akak isi borang upu? First choice eh?


Thanks akak! :)

Shasya Yasmin said...

waalaikumussalam. akak doakan awak dapat uia okay? apa tanya soalan spm akak ni??? haha. tu kisah lama. tp awak punya smp gempak lagi ah dari akak. uia ni pilihan first akak sbb mak akak isi. akak taknak pun -.- tapi alhamdulillah dah jd manusia dah akk.

Anonymous said...

Assalamualaikum akak .. Saya nak tanya pusat asasi bahasa inggeris di mana? Petaling Jaya ke Nilai ? Saya sedang konpius ni kak ..

Anonymous said...

Salam. Anak sy dpt 10A SPM2013. Masa isi borang upu asasi perubatan uia first choice. Tp hari tu dpt interview pasum. Macamana ye kalau dpt tawaran pasum boleh ke tolak dan buat rayuan ke uia. Anak x nau ke um sbb tough katanya.

Anonymous said...

Salam . Akak. Sy berminat nak ambik asasi econs. tp waktu exam haritu Alhamdullilah semua result yg lain okey. Tp addmath saya dapat D. Ade peluang tak nak masuk asasi econs ?

zahra said...

asslmlkm akak,
saya dapat tawaran asasi sains kemanusiaan di uia, tapi saya tak minat kos ni. Boleh tak kalau saya nak tukar kos kepada asasi ekonomi dan pengurusan bila masuk uia nanti?

Anonymous said...

Assalamualaikum akak. Saya dpt tawaran asasi undang2 uia. Saya nk tanya ada tk kawan2 akk yg dpt asasi undang2? Betul ke kena belajar arabic sampai level6? And ada tk possibility nk dpt asasi 1 tahun setengah je? Sbb 2 tahun tu mcm lama jugk ek? Kalau misalan ept saya exceed level/band 6, boleh tk dpt 1 tahun setengah je? Sorry akk bnyk soalan. Saya takut sbnrnya T__T terima kasih kak! Gdluck in studies! :D

Shasya Yasmin said...

waalaikumussalam semua. buat masa sekarang asasi ada kat pj dan gambang je. kat nilai dah tutup dah. awak punya kos kat petaling jaya. tp tak silap akk kat pj pun nak tutup dah nanti semua pindah ke gambang tp taktau bila.

puan, mmg asasi tough. kalau sy pun tak nak. hehe. tp kalau anak puan suka takde masalah. mcm mana upu? dapat uia tak?

upu result dah keluar kan? awak dpt ke tak econs?

zahra, haah nanti habis sem satu, boleh tukar kos. yg penting masuk dulu okay.

Lisa's world said...

Assalam akak,
nak tanya sikit ni, yg test EPT tu, soalan dia mmg tough ke cne? And saya ni agak lemah english, jd agak agak akak, senang x nak adapt kat sana, sbb mostly speak english en kat sana?

Shasya Yasmin said...

senang je nak adapt. mmg lah sana english speaking campus tp semua paham bahasa melayu so takyah cuak. exam tu okay je tak susah sgt. ada soalan objektif yg makin lama makin susah, ada essay pasal chart etc etc dgn essay pendapat.

Anonymous said...

Salam, biasanya asasi uia start bila?

Anonymous said...

salam kak. course engine tu means course kjuruteraan dn sains comp la kan? kita bole pilih eh antara engineering or ict?
mohon penjelasan sikit kak. tq :)

Anonymous said...

Salam, Akak saya ditawarkan asasi kejuteraan tp lepas tgk post akak ni, saya rasa nak tukar asasi sains fizikal sbb saya memang minat math and add math walaupun result spm A je hehe. And lagi satu, tudung kat sana diwajibkan pakai ke?

Anonymous said...

Assalamualaikum, saya dpt asasi architect tp saya nk tukar asasi ekonomi, soalannye boleh ke x????? tq

Anonymous said...

Salam...bolehkah Saya masuk degree medic uia melalu sains hayat kalo Saya score masa asasi sains hayat.
Ty :-)

Anonymous said...

salam. kak sy ad bce pemakaian tdung kt sne plg krg bidang 50, btul k? klau pkai bidang 45 salah x? time kaseh byk2 utk sgale prkongsian :)

Shasya Yasmin said...

sesiapa yg nak tukar kos, ape kos pun jgn tanya akak awak dapat ke tak. yg akak tahu mmg boleh tukar masa sem 1. akak penat jwb soalan yg sama ni, tolong baca balik comment2 akak or pegi second post akak tulis, ada link hujung post ni tu kan. click plis.

yes, wajib bertudung. bkn uia suruh tp Allah dah suruh, siap dah letak dlm quran en? hihi. so tutup lah aurat anda jika tak mahu tambah dosa mak ayah.

tak lah. awak nak pakai 45 pakai lah janji tutup dada awak. kalau pakai 50 pun tp awak selempang tunjuk dada pun takde guna dik :)

dlm surat dh ckp en start bila? tak silap akak bulan jun. tak lama lagi tu :O :O prepare lah cecepat. hehe

siapa yg engin or phy sc, boleh bukak post second akak yg akak letak link at the end of this post. masa masuk nanti, budak engin and sc comp kena pilih either engin or ict.

fara said...

Akak ade x sample surt ryuan ke uia plis.

Anonymous said...

As'salam...akak,,

sy bru nak masuk uia pj tahun nie...tp rasa mcm nak 2kar kos..sy dpt kos sains kesihatan bersekutu tp rasa nak 2kar masuk asasi ekonomi n sains pengurusan..akak rasa ok x? tgh confuse nie skarang... klau asasi ekonomi n sains pengurusan nie byk blajar psal akaun ke? sy memang x de asas akaun n perdagangan langsung dr form1... satu lg, asasi ekonomi n sains pengurusan nie byk pluang kerjaya x?contohnya?,,,,,please,minta pendapat akak... thanks,,, ;)

Shasya Yasmin said...

maaf dik, akak taktau cane nak buat surat rayuan. sorry.

yg pasti kos yg awk dpt sekrang mmg lari dr econs. allied health sc is abt sains kan. and econs mmg pasal akaun sume2 tu. akak tatau lah perlu basic ke tak. akk tak pernah tanya dorg2 pulak. kalau kerjaya maybe dlm bidang akaun jugak, contohnya kerja bank. tu je akak tau. lain akak tak sure. hehe

Atiqah Abd Rahim said...

akaak type la penuh sikit hehe

Anonymous said...

akak.. saya akan masuk uia 8jun nie.. saya nak tahu
*gaya rambut macam mana dibenarkan di UIA
*speaking fully english ke di sini
*saya ambil kos engineering n comp science, jurutera saya tau tp sy x paham yg komp science tu.. mcm mana study n schedule nyer.. sy tak ambil class ICT pun kt skola, tp bole bawa ke bg yg baru study.. Trimas..

Anonymous said...

salam kak..klo kos bar, rmi score x? n pluang krjaye ok x.rase mcm nk tuka kos tp sy xmint sn

Anonymous said...

assalmualaikum akak, saya buat rayuan ke uia dalam bidang sains kemanusiaan. syarat cukup2 je, saya dapat 6A tapi senang tak nak masuk uia? dia nak budak yang hebat2 je ke?

Anonymous said...

Assalamualaikum akak, sy student aliran sains tapi berminat nak ambik Asasi BI. Boleh ke? Apa syarat2 untuk ambik asasi BI?

Shasya Yasmin said...

sorry sangat lambat reply sbb akak busy sangat. so apa citer semua?? akak jawab yg penting eh. tak, uia tak ambik budak2 yg hebat je sbb akak tak hebat pun. haha. and akak tak tau syarat nak amik asasi bi dik. asif. adik yg minat kos bar tu, stay je. rezeki Allah pegang. camne nk amek sn kalau awak tak minat en.

Anonymous said...

Assalamualaikum kak, apa beza nya subjek asasi farmasi n asasi medic? n kampus asasi farmasi kt mana ek?

Shasya Yasmin said...

beza dia farmasi pasal ubat2. medic utk jd doktor, rawat org. kampus asasi farmasi rasanya dh tukar gambang tak silap, lama lah tak update pasal asasi hihi

Anonymous said...

assalamualaikum..saye nk tanye utk asasi pergigian smua bleh dpt smbung degree pergigian ke ? atau ade kuota dn ade yg x dpt smbg dentist?die tndg pegi kos ape?

Shasya Yasmin said...

waalaikumussalam. Depends pada cgpa sebab zaman sy dulu ada iv sebelum masuk degree. even dr kos sains yg lain pun kalau cgpa cun, akan dpt tawaran ke kos tinggi mcm tu jugak

Post a Comment

Tak puas hati? Nak lepas geram? Ledidgo here~