"Dan kehidupan dunia ini hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya, sekiranya mereka mengetahui." [29:64]

06 January 2013

yayasan sarawak and a little about wirajaya.



bila teringat, rindunya masyaAllah :) aku dpt masuk ys masa f1. dpt biasiswa sekolah kt smss. mula2 masuk awkward gak. tk kenal sesiapakan. dh lama2 tu dh kenal ramai org bestt. yelah, dekat semenanjung mana nk cekau org sarawak. blek yg dptlah jumpa org senegeri smbil mempraktiskn bahasa sarawak yg bersarang tk guna. tp setiap cuti, aku mesti blik ys kalau tkde ape2 halangan. bagi erat sikit silaturahim yg ada. tp tk tipu ah, ada puak jugak. lagi2 perempuan. tp mmg perempuan lebih suka berpuak dr lelaki sbb prempuan ambik masa lama nk kenal. that a fact. puak dekat sini depends on daerah kt srawak. ada puak kuching, puak lawas and so on. sbbnya bahasa lain2, aku pn tk paham bahasa dorg. sbenarnya boleh je masuk tp susah skit. ada puak based on sekolah jugak. tp lantaklah janji happy.

dekat sini, aku belajar macam. aku dpt buat gang dgn bebudak ssp, smap kajang, sains johor, seseri and so on. kenal ramai kawan. budak smss mmg aku dh kawan dh lah en. dapat kenal ana, kak ana, zarith, zahraa, atik, qila, kak ain, dania, kak mimi and banyak lagilah geng ktorg. kt sini jugak ktorg merasa geram dgn para form 6 yg suka bejet senior padahal ktorg lagi lama jd budak yg. hahaha. mcm jd tradisi kot tk suka dorg tp aku ada lah jugak buat geng bg yg sama kepala tu. kenal lah jugak habib, zaki, paan, zul. apehal aku lupa nama kakak perempuan eh? :3 kt sini jugak kami dijaga oleh pakcik hakim *ketua ys cawangan sini* garang tp sebenarnya lawak jugak. kenal abg taib, kak zira, kak su, abg bedul, abg driver apa-ntah-namanya, kak leha and banyakkk lagi.

setiap cuti mesti ys buat program punya. carik lah memana consultant buat ktorg punya program. paling rapat dgn ktorg, wirajaya. kenal kot, siap buat geng lagi. ada abg khai, abg awie, abg razie, abg fazlee, abg apis, kak nisya, kak el, kakak apa lagi lupa dah namanya. program yg ys buat mmg best sbb pandai bahagikn masa. masa awal cuti mesti ada kelas tusyen. nk bg ktorg habiskan hw lah before bergumbira. lepas tu ktorg dibawa jalan2 melawat memana tempat. ktorg pernah pegi melawat melaka, cameron highland, genting. pernah sekali wirajaya buat program keluar seharian kt one utama. ktorg pegi main boling, main futsal and tgk wayang cerita lagenda budak setan serentak dgn budak ys sebanyak 5 ke 4 bas tk silap. smpai blek pukul 1 pagi. mmg boleh buat rekod. jd budak kpg dah rasanya. pastu ada hari sukan utk ktorg. kalau cuti pertengahan 2 minggu tu ada ktorg pegi kem 3 hari masuk hutanlah, mandi kolamlah, nk makan kena sebut “jemput makan semua”, main lumpur, jungle trackking and bnyak lagi. and last day ada jamuan dan persembahan. aku pernah buat persembahan muzikal, hindustan lah, poco2, lakonan, nyanyian patriotik. lengkap, percutian sempurna. jgn tk tahu, solat kena trun surau tau berjemaah. masa puasa lepas trawih kena khatam al-Quran satu juzuk satu kumpulan. aku siap pernah buat bday surprise dekat kak ana, and abg awie lah tlg bawak ktorg beli kek bday malam2 tu and celebrate dgn diorang. abg fazlee tlg mainkan gitar lagu bday. mmg awesome gila lah wirajaya. sumpah rindu dorang. bestt gila.

ada kenangan sangat tk boleh dilupai masa aku f3. kena blek sekolah awal sbb ada kelas tambahan en. tp yg sedihnya dlm program tu ada pegi genting masa last day kelas tambahan tu. so tau apa ktorg buat buat. alahh, smss kan otai. ktorg pernah komplot dgn abg khai suruh ambik ktorg mlm tu dekat smss. masa tu ktorg stay asis. so kiranya dptlah ktorg pegi genting. bukan setakat aku yg f3 ni, kakak f5 smss pun join sekali balik sama and ponteng kelas. yg cuti bulan 8 tu pulak ada jugak kelas tambahan en then tk silap ktorg suruh abg khai ke abg taib pegi tulis surat ckp ktorg ada program. haha. ponteng lagi! masa aku sakit kaki tisu terkoyak pun pihak faci wirajaya hantarkn aku pegi klinik dekat melaka siap belanja mkn lagi. kenangan terindah tau bersama wiraya. kalau aku tau je consultant dia wirajaya, aku tahu confirm cuti aku akan jadi lebih indah! and masa f3 tu semua cuti kn wirajaya consult, disebabkn ktorg syg gila kt wiraja so ktorg bagi kad besar dekat semua faci. ntah simpan lagi ke tak. here's some pics.



the facis.



tempat2 penginapan ktorg selalunya dekat sekolah2. ktorg pernah stay skolah bts, asis *sekolah lelaki pun redah je*, smakl, upm pun pernah. pernah sekali kan seminggu kena stay dekat kem lembah genting tapi yg consult pihak lain. standard org pegi kem 3 hari pling lama, ni ktorg kena stay seminggu! dekat kem kan, mana selesa. dekat dgn hutan, nk outing mmg susah ah. duduk meyempit 20 org sebilik, tandas pulak haih. mmg totally camp lah. makan basuh sendiri. masa hari ke3 aku dh menangis dah tk tahan but tahu apa jadi the end of the day rasa syg plak nk tinggalkan tempat tu. last day ada bbq bagai. ktorg pernah mandi sungai situ. best lah kiranya. tp mmg markah kosong utk pakej agama. sbb bukan wirajaya consult kot? hehehehe

hahh, panjang kan cerita aku pasal yg. tp sekarang aku dh habis sekolah menengah, pakej dgn ys pun dh habis. sedih plus tk sabar nk tinggalkan. sedih sbb nty confirm rindu lagi program2 yg diadakan. tk sabar sbb err? tk tahan? hehe. ntahlah semuanya telah menjadi kenangan yg akan di simpan dalam otak. nice memori! :)

salam sayang,

4 Criticism:

Nisya Ariffin said...

syasha....thanx for tour 'tinta'..appreciated sangat2...kenangan terindah..jgn pernah lupakan kami...luv u olls much much!

Anonymous said...

thanx syasa sbb sudi ingatkan akak ttg kenanagan bersama Wirajaya Excellence Consultancy... Setiap pertemuan mesti ada perpisahan... Abadikan la semua kenangan di dalam hati mu... Thanx n luv u olls much

shasya yasmin :) said...

:) sy lagi rindu korg semua! haihh, zamn dh berlalu :(

shasya yasmin :) said...

semua kenangan terindah :)

Post a Comment

Tak puas hati? Nak lepas geram? Ledidgo here~